MAXTV.gr
ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα φτάνουν στην Ελλάδα – Τον Μάρτιο έρχεται το τρίτο Romeo

Στην Ελλάδα φτάνουν τα δύο πρώτα πανίσχυρα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και συγκεκριμένα στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Τα δύο ελικόπτερα MH-60R έρχονται στη χώρα μας με μια μικρή καθυστέρηση, που αποδίδεται στη διαδικασία μεταφοράς από τις ΗΠΑ, ενώ το τρίτο Romeo από τα συνολικά επτά αναμένεται στη χώρα μας εντός Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι και τα τρία Romeo επρόκειτο να μεταφερθούν μαζί στην Ελευσίνα από το εργοστάσιο της Sikorsky με ένα γιγαντιαίο μεταγωγικό αεροσκάφος C-5 Galaxy μήκος 75 μέτρων. Όμως τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αυτή την περίοδο και με τους πολέμους σε Γάζα και Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη αναλαμβάνουν άλλες αποστολές.

Πως θα γίνει η μεταφορά
Έτσι αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το μικρότερο C-17 Globemaster III μήκους 53 μέτρων και τα τρία ελικόπτερα να μεταφερθούν σε δύο δρομολόγια με διαφορά περίπου ένα μήνα. Με δεδομένο ότι η συμφωνία αγοράς των Romeo μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε με την διακρατική διαδικασία FMS (Foreign Military Services), την ευθύνη της μεταφοράς έχει το U.S Νavy, στελέχη του οποίου θα φέρουν τα MH-60R στη χώρα μας.

Μαζί τους θα ταξιδέψει και εξειδικευμένο προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky το οποίο σε συνεργασία με τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού θα συναρμολογήσουν και θα ελέγξουν τα ελικόπτερα πριν αυτά πετάξουν από την Ελευσίνα στη νέα τους Βάση στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Ταυτόχρονα με τα τρία Romeo θα μεταφερθούν στην Ελλάδα και αριθμός ανταλλακτικών, όπως προβλέπει η συμφωνία απόκτησης των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων.

Οι δοκιμές και οι προετοιμασίες
Οι πρώτες δοκιμές και πτήσεις των καινούργιων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού θα γίνουν από κοινού τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Έλληνες, οι οποίοι ήδη έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, επέστρεψαν και περιμένουν την άφιξη των ελικοπτέρων.

Έτσι σταδιακά και με την άφιξη των υπόλοιπων τεσσάρων ελικοπτέρων έως τα τέλη του 2024 αναμένεται να έχει συγκροτηθεί η 1η Μοίρα Romeo του Πολεμικού Ναυτικού με τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Εκτός από τα ανταλλακτικά για τα ελικόπτερα σταδιακά θα φτάσει το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και ο οπλισμός των ελικοπτέρων στον οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρουκέτες και βλήματα Hellfire.

Το γεγονός ότι οι εργασίες για την κατασκευή του υπόστεγου, το οποίο θα φιλοξενήσει στον Μαραθώνα τα Romeo, δεν έχει ολοκληρωθεί κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το καλοκαίρι, αναγκάζει τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να χρησιμοποιήσουν άλλο χώρο για τη στέγαση των ελικοπτέρων με πιθανότερο αυτόν που φιλοξενεί τα S-70 Aegean Hawk καθώς πρόκειται για μόλις τρία ελικόπτερα. Με την άφιξη και των υπολοίπων τεσσάρων θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες στο υπό κατασκευή υπόστεγο.

Η σημασία τους για το ΠΝ
Η απόκτηση των ΜΗ-60R μεταφράζεται σε αλλαγή σελίδας για το Πολεμικό Ναυτικό και πέρασμα σε μια νέα εποχή για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Στόλου. Καθώς από τα παλαιάς τεχνολογίας AB-212, τα οποία προσέφεραν για πολλές δεκαετίες όμως πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα τεχνολογικά, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τον πανίσχυρο συνδυασμό Romeo και S-70 με εξαιρετικά αναβαθμισμένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.

Η έλευση μάλιστα από το 2025 και των πρώτων ψηφιακών φρεγατών Belharra από τις οποίες θα επιχειρούν τα Romeo ισχυροποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το Πολεμικό Ναυτικό στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου δίνοντας σαφές πλεονέκτημα έναντι του τουρκικού ναυτικού, το οποίο δεν θα διαθέτει ούτε φρεγάτες ούτε ελικόπτερα με τις δυνατότητες των Belharra και των Romeo.

Τι περιλαμβάνει το εξοπλιστικό πακέτο
Όπως έχει ήδη αναφέρει το Onalert.gr, η συμφωνία εκτός από την απόκτηση των ελικοπτέρων περιλαμβάνει ακόμη τρία επιπλέον ραντάρ APS-I 5, τερματικά ζεύξης δεδομένων Link-16, 18 κινητήρες, 7 ποντιζόμενα σόναρ, πυραύλους Hellfire AGM-114R, τορπίλες ΜΚ-54, πολυβόλα Μ240 των 7.62 χιλιοστών, ασυρμάτους και εκπαιδευτικά όπλα, ενώ υπάρχει δυνατότητα χρήσης των τελευταίας τεχνολογίας βλημάτων NSM.

Η διαφορά των MH-60R Romeo σε σχέση με τα δοκιμασμένα και αξιόπιστα S-70 «Aegean Hawk» έγκειται τόσο στην τρομακτική ισχύ πυρός με συνολικά 8 Hellfire όσο και στην ικανότητα να χρησιμοποιούν ηχοσημαντήρες (sonobuoys), πέρα από το sonar, ώστε να επιτηρούν μεγάλες περιοχές και να εντοπίζουν τα εχθρικά υποβρύχια.

Τουλάχιστον 220 ελικόπτερα MH-60R επιχειρούν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο έχοντας ήδη ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ώρες πτήσης. Τα «Romeo» πρόκειται να αντικαταστήσουν τα επτά γερασμένα πλέον ΑΒ-212 και μαζί με τα έντεκα S-70 «Aegean Hawk» τα οποία διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, θα αποτελέσουν μια πανίσχυρη δύναμη ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, τα οποία θα επιχειρούν είτε ανεξάρτητα είτε από τις φρεγάτες του Στόλου.

Πήγη:www.newsit.gr

Related posts