MAXTV.gr
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΤΑΙΠΕΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το ακίνητο – φιλέτο στη Βερβερόντα

Άγονο κήρυξε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης – φιλέτο στην περιοχή Βερβερόντα, στο Πόρτο Χέλι, απορρίπτοντας και τη βελτιωμένη προσφορά του υποψηφίου επενδυτή. H βελτιωμένη προσφορά ήταν αισθητά χαμηλότερη από την αποτίμηση του ακινήτου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, η βελτιωμένη οικονομική προσφορά που υποβλήθηκε από την εταιρεία “ΓΟΥΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ Ε.Ε.” είχε μεγάλη απόκλιση από την ανεξάρτητη αποτίμηση για την αξία του ακινήτου.

Το ακίνητο αποτελεί μη παραθαλάσσιο γεωτεμάχιο με πανοραμική θέα στον Αργολικό Κόλπο και έχει έκταση 627.417,92 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού Πόρτο Χέλι και 300 μέτρων από τη λιμνοθάλασσα Βερβερόντας και την ακτή του Όρμου Πορτοχελίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις να εγκρίνει τη διενέργεια νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου.  

στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ήταν προγραμματισμένο να αποσφραγιστεί η βελτιωμένη προσφορά που ζητήθηκε από τον μοναδικό υποψήφιο επενδυτή, καθώς το πρώτο Δ.Σ. είχε κρίνει αρκετά χαμηλό το αρχικώς προσφερόμενο τίμημα.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ένας νέος διαγωνισμός για το συγκεκριμένο ακίνητο αναμένεται να προκηρυχθεί στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει μόνο μία δεσμευτική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου στη “Βερβερόντα”, από την εταιρεία Γούτος Οικοδομή Ε.Ε., ενώ, όπως έχει γράψει το Capital.gr, την ανεξάρτητη αποτίμηση του ακινήτου την είχε αναλάβει η εταιρεία American Appraisal.

Οι αντιδράσεις 

Θυμίζουμε ότι η επιχειρούμενη πώληση της έκτασης 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι έχει πυροδοτήσει πλήθος ερωτημάτων και αντιδράσεων, με κατοίκους και φορείς της περιοχής να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους και να ζητούν ακόμη και με ασφαλιστικά μέτρα την ακύρωση του διαγωνισμού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την απουσία περιβαλλοντικών μελετών και την έλλειψη δεσμεύσεων για την προστασία του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 

Βασικότερη πηγή ανησυχίας των κατοίκων αποτελεί η απουσία περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς και το ότι δίνεται το προνόμιο στον επενδυτή να επιλέξει μόνος του τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου και να εκπονήσει ο ίδιος το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη αναφορά στο ΕΣΧΑΔΑ υπήρχε σε αντίστοιχη πρόσκληση που είχε εκδοθεί το 2015 για διαγωνισμό που αφορούσε το ίδιο ακίνητο, με τη διαδικασία τότε εν τέλει να “παγώνει”. Ειδικότερα, το 2015, οπότε κι έγινε και η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ακινήτου με διαγωνιστική διαδικασία, είχε εκπονηθεί ΕΣΧΑΔΑ για την ανάπτυξη του εν λόγω ακινήτου από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, παρόλο που υπήρχε ένα ΕΣΧΑΔΑ, το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε να το αφήσει στην άκρη, καθώς θεωρήθηκε μη δελεαστικό για τους επίδοξους επενδυτές. 

Το ακίνητο στη “Βερβερόντα” είναι ένα “μη παραθαλάσσιο γεωτεμάχιο, με πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο, το οποίο βρίσκεται εκτός ορίων του οικισμού Πόρτο Χέλι, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού και 300 μέτρων από τη λιμνοθάλασσα Βερβερόντας και την ακτή του Όρμου Πορτοχελίου. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έκταση που είχε απαλλοτριωθεί από τη Χούντα με σκοπό τη δημιουργία αεροδρομίου -ένα project που εν τέλει δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

H Γούτος Οικοδομή Ε.Ε. είναι μια εταιρεία με ήδη έντονη δραστηριότητα στο Πόρτο Χέλι και με επαγγελματικές σχέσεις με τον Πολ Κόλσον, τον γνωστό Ιρλανδό δισεκατομμυριούχο που έχει ήδη αγοράσει αρκετά ακίνητα στην περιοχή και σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων, καθώς και ένα συγκρότημα πολυτελών βιλών. Επιπλέον, η Golden Land Goutos συμμετέχει ήδη σε κοινοπραξία για την κατασκευή του πολυτελούς Six Senses στο Πόρτο Χέλι.

Related posts