MAXTV.gr

Στη σύσταση Οµάδας Παραγωγών προχωράει η ελαιουργία Φάκλαρη µε έδρα την Αργολίδα, επιδιώκοντας τον καλύτερο έλεγχο της παραγωγής και των ποιοτικών χαρακτηριστικών στο ελαιόλαδο που τυποποιεί.∆εδοµένου ότι στην περιοχή µας το ελαιόλαδο δεν είναι πρώτης προτεραιότητας αγροτικό προϊόν σε σχέση µε το πορτοκάλι, αυτό που επιδιώκουµε είναι να ενισχύσουµε τη δυναµική του. Η οργάνωση των Οµάδων Παραγωγών θα πραγµατοποιηθεί σε συνεργασία µε γεωπόνους, µε τους οποίους προχωράµε στο συγκεκριµένο σχεδιασµό. 

Η σύσταση της οµάδας αυτής, αφενός θα µας βοηθήσει να βελτιώσουµε την ποιότητά µας στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα, αφετέρου να δηµιουργήσουµε ορισµένα νέα µε ενισχυµένο ποιοτικό αποτύπωµα», εξηγεί ο Γιώργος Φάκλαρης.

Βαρύτητα µέσα από τη συγκεκριµένη οµάδα παραγωγών θα δοθεί στην κορωνέικη ποικιλία ελιάς, δεδοµένου ότι αναπτύσσεται συντοµότερα σε σχέση µε άλλες ποικιλίες όπως το µανάκι ή η λαδοελιά που απαιτούν συνήθως περίπου 12 χρόνια ανάπτυξης. «Ταυτόχρονα έχουν σταµατήσει να ευδοκιµούν ξερικές ποικιλίες όπως το µανάκι στην περιοχή, γεγονός που δίνει προβάδισµα στην κορωνέικη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσοι εκµεταλλεύονται ξερικές ποικιλιες, αντιµετώπισαν σηµαντικό πρόβληµα λόγω της κλιµατικής αλλαγής και των υψηλών θερµοκρασιών. Αντιθέτως, η κορωνέικη όταν είναι ποτιζόµενη µπορεί να αποδώσει αρκετά ικανοποιητικά».

Φύτευση νέων ριζών κορωνέικης

Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστηµα στην Αργολίδα, είναι η φύτευση νέων ριζών κορωνέικης ποικιλίας, καθότι σύµφωνα µε τον κ. Φάκλαρη, «είναι πλέον ασύµφορη η καλλιέργεια των πορτοκαλιών. Αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν να αντικαταστήσουν τις πορτοκαλιές µε ελαιόδεντρα. Πέρυσι στην περιοχή µας, οι ελιές καλής ποιότητας ήταν αµιγώς ποτιζόµενες, δεδοµένου ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρασία».

Η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ για αγορά γης 36 στρεµµάτων και δηµιουργία νέου εργοστασίου τυποποίησης 3.500 τ.µ. στη βιοµηχανική περιοχή της Αργολίδας την τελευταία διετία. Στο ίδιο σηµείο πρόκειται να δηµιουργηθεί σύντοµα και νέο ελαιοτριβείο, ενώ οι εγκαταστάσεις θα γίνουν επισκέψιµες. Για τις επισκέψιµες εγκαταστάσεις και το νέο ελαιοτριβείο θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ κατά το προσεχές χρονικό διάστηµα.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι η οικογένεια Φάκλαρη εκτός από τις ποσότητες ελιάς που προµηθεύεται από συνεργαζόµενους παραγωγούς, διατηρεί και ιδιόκτητες εκτάσεις µε περίπου 15.000 ρίζες, αλλά και υφιστάµενο ελαιοτριβείο δυναµικότητας δύο γραµµών και έκθλιψης τεσσάρων τόνων ελαιολάδου ανά ώρα.

Με εξαγωγικό εκτόπισµα και τζίρο στα 9,5 εκατ. το 2022

Η ελαιουργία Φάκλαρη διατηρώντας παρουσία ήδη από το 1991 στην Αυστραλία έχει εκτεταµένο εξαγωγικό εκτόπισµα σε Κίνα, Καναδά, Βραζιλία. Οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 30% του κύκλου εργασιών της, ενώ το υπόλοιπο 70% των πωλήσεών της προέρχεται από την ελληνική αγορά. Ο κύκλος εργασιών το 2022 άγγιξε τα 9,5 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ το 2021, µε την εταιρεία να ενισχύει ακόµα περισσότερο την εξαγωγική της παρουσία, µειώνοντας ταυτόχρονα την έκθεσή της στην ελληνική αγορά και στα εγχώρια σούπερ µάρκετ.

Φέτος η παραγωγή ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, µε αυξηµένες αποδόσεις στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης της εταιρείας, επισηµαίνει ο κύριος Φάκλαρης. «Ωστόσο οι ελλείψεις ελαιολάδου στην Ευρώπη, είχαν ως αποτέλεσµα να έρθουν Ισπανοί και Ιταλοί στην Ελλάδα, προκειµένου να αγοράσουν µεγάλες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι κάποιοι υποστηρίζουν πως το γεγονός αυτό ευνοεί την τιµή, θεωρώ ότι η διάθεση ποσοτήτων ελληνικού ελαιολάδου σε χύδην µορφή βλάπτει συνολικά το προϊόν».

Related posts