MAXTV.gr

Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πρόληψης και έγκαιρης προετοιμασίας της Αττικής στον τομέα της αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων, γίνεται με την έναρξη λειτουργίας του υπερσύγχρονου Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Το Κέντρο εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ε. Τουρνά, παρουσία Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων, μελών των Σωμάτων Ασφαλείας και εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, αλλά και πλήθους κόσμου.

«Αυτό το σύγχρονο έργο που οραματιστήκαμε και κάναμε πράξη, αντιπροσωπεύει την παρακαταθήκη μας για μια ασφαλή και ανθεκτική Περιφέρεια έναντι της κλιματικής κρίσης. Παραδίδουμε στους πολίτες, στους Δήμους και την Πολιτεία μία υπερσύγχρονη Δομή που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα» επισήμανε ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι η απάντησή μας στις σύγχρονες προκλήσεις και ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες της Αττικής μας. Με σύγχρονες τεχνολογίες και συστήματα, ενισχύουμε την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε εκτάκτους καταστάσεις και κρίσεις».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ευαγ. Τουρνάς αφού συνεχάρη την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη για την σύσταση του Κέντρου, επισήμανε πως ο στόχος της δημιουργίας του είναι διττός. Αφενός η επιμόρφωση των πολιτών και αφετέρου η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών καταστροφών. Οφείλουμε να δράσουμε όλοι προκειμένου να οχυρωθούμε αποτελεσματικότερα έναντι της κλιματικής κρίσης τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να εστιάσουμε όλοι στον τομέα της πρόληψης αλλά και της ενδυνάμωσης των δυνάμεων καταστολής. Κλείνοντας χαρακτήρισε «εξαιρετική την συνεργασία στον τομέα αυτό με την Περιφέρεια, τις υπηρεσίες της και τον κ. Πατούλη, ο οποίος ήταν «πάντα διαθέσιμος όποτε χρειαζόταν», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας, αφού υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει να είναι η μείωση της τρωτότητας και παράλληλα η αύξηση της ανθεκτικότητας μας, τόνισε πως το Επιχειρησιακό Κέντρο είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση της διακινδύνευσης των πολιτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής μέσω διαφόρων προγραμμάτων, στα οποία συμμετείχαν όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αττικής, όπως ανέφερε, και εστίασε στο master plan εκτίμησης κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΕΚΠΑ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το οποίο έγινε για πρώτη φορά στη χώρα. «Υπάρχουν πλέον νέοι κίνδυνοι οι οποίοι απαιτούν εξελιγμένα επιχειρησιακά σχέδια» σημείωσε κλείνοντας.

Εκπροσωπώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο η επιστημονική συνεργάτιδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Α. Τσούνη εστίασε και αυτή από την πλευρά της στην κατάρτιση του επιχειρησιακού master plan από την Περιφέρεια Αττικής, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πρότυπο μελέτης, η οποία μάλιστα, όπως ανέφερε, παρουσιάζεται σε ανάλογες περιστάσεις και στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Δρ. Β.Κ. Καραστάθης, Αν. Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Δ. Διαγούρτας, γεωφυσικός της εταιρείας satways , οι οποίοι παρουσίασαν σύγχρονες υπηρεσίες και μελέτες με βασικό στόχο την αποτελεσματικότερη πολιτική προστασία της Αττικής.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Νίκος Πασσάς, τόνισε πως το νέο επιχειρησιακό κέντρο Πολιτικής Προστασίας ήταν μία πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ο οποίος το οραματίστηκε και τήρησε τη δέσμευση του να γίνει πράξη, προς όφελος της προστασίας των πολιτών.

«Η σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας, της έγκαιρης προειδοποίησης και της ανθεκτικότητας, για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική κρίση, αποτελεί την καρδιά των πολιτικών μας, που ήδη εφαρμόζουμε στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας» υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως το νέο υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο αποτελεί ένα ακόμη δυναμικό εργαλείο στο οπλοστάσιο της Περιφέρειας.


Μέσα από τα προγράμματα που υλοποιούμε τα τελευταία 4 χρόνια στον τομέα της πολιτικής προστασίας ενώσαμε την Αυτοδιοίκηση με επιστημονικούς φορείς υψηλού κύρους τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, «τα επόμενα χρόνια θα είναι εξίσου εποικοδομητικά για την Περιφέρεια υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και η νέα διοίκηση είναι στο ίδιο πνεύμα με τη δική μας». «Η Περιφερειακή Διαχείριση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό κρίκο και βασικό πυλώνα στη προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας» επισήμανε και πρόσθεσε κλείνοντας: « Η προστασία της ζωής των πολιτών ήταν και θα συνεχίσει να είναι στο κέντρο των προτεραιοτήτων μας».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι : Θάνος Πλεύρης, πρώην Υπουργός, οι Δήμαρχοι Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Μοσχάτου Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, Δάφνης – Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος, Ελευσίνας Νίκος Βιλλιώτης, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, Αγκιστρίου Δημήτρης Αναστασίου, Ραφήνας Πικερμίου Δήμητρα Τζεβά -Μήλα, Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, Ασπροπύργου Ηλίας Ιωάννης.

Επίσης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Σελίμης, οι Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Βλάχος, Λουκία Κεφαλογιάννη, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, Γιάννης Κεχρής, Αθανάσιος Αυγερινός, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, Τζίνα Αδαμοπούλου, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Νίκος Παπαγεωργίου, Μαρία Κουρή, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, Φωτεινή Δαλιάνη, Σοφία Αλυμάρα, Νίκος Παπαδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ανδρουλακάκης, οι νεοεκλεγέντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Χιωτάκης, Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Θάνος Ασκητής, Βίκυ Καβαλλάρη, Κωνσταντίνος Μαρκουίζος (Ιαβέρης), η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ρίτα Μωραϊτάκη, από την Πυροσβεστική ο Δημήτρης Πατράκης υποστράτηγος, Αθανάσιος Μπαλάφας υποστράτηγος Κλαδάρχης, Αθανάσιος Χατζόπουλος Διοικητής Αθηνών, Αναστάσιος Βασιλείου Διοικητής Πειραιά, Μεσημέρτζης Αλέξανδρος Προϊστάμενος Άρματος Αττικής, Νίκος Χριστόδουλος Αντισυνταγματάρχης, η Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Π. Ανατολικής Αττικής Νέας Δημοκρατίας Βανίτα Σωφρόνη, Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων, κ.α.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο αιδεσιμότατος πατέρας Χρήστος Μαρούδας, προϊστάμενος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μαρούσι.

Related posts