MAXTV.gr

Ο Δήμος Ναυπλιέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2023 (1/5/2023 έως 31/10/2023), καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών (και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρα από τα όρια τους) να προβούν έγκαιρα στον καθαρισμό τους απομακρύνοντας χόρτα, κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα υλικά που δύναται να αποτελέσουν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η υποχρέωσή τους αυτή απορρέει από την υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ1301/18-3-2022 τ. Β) σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρα από τα όρια τους υποχρεούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Ο «καθαρισμός» περιλαμβάνει:

– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστο 3 μέτρα) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.

– Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, όπως και στην περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από το Δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β΄ της παρ.Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006, τ. Α΄114)

Ο Δήμος μας προσβλέπει στην συνεργασία των δημοτών και στην έγκαιρη ανταπόκριση όλων των ιδιοκτητών και επικαρπωτών για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Δήμος Ναυπλιέων 

Related posts