MAXTV.gr
ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ.Γκιόλας: Να ρυθμιστούν οι οφειλές προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία όσων έμειναν εκτός του Ν. 4611/2019

Αναφορά κατέθεσε σήμερα 28 Μαρτίου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, με αφορμή την επιστολή της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Eμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με την οποία ζητούν την ένταξη στο Νόμο 4611/2019 όλων εκείνων των επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων που δεν μπόρεσαν λόγω οικονομικών δυσκολιών να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο βουλευτής επισημαίνει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όσοι επλήγησαν απανωτά από την οικονομική, την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν θετικά το αίτημα της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Eμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορέσουν να επανακάμψουν οικονομικά και να επανέλθουν στην επιχειρηματική τους δράση.

Ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

28-3-2023

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Να ρυθμιστούν οι οφειλές προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία όσων έμειναν εκτός του Ν. 4611/2019».

Με την παρούσα αναφορά σας κοινοποιώ την με Αρ. Πρωτ. 41/28-3-2023 επιστολή της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Eμπορίου και Επιχειρηματικότητας στην οποία αναφέρεται το αίτημα που αφορά στη ρύθμιση των χρεών.

Η οικονομική κρίση έφερε σε δυσχερή θέση τον εμπορικό κόσμο ο οποίος αδυνατούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και την Φορολογική Διοίκηση.

Πρόσκαιρα, με την ψήφιση του Νόμου 4611/2019 δόθηκε η δυνατότητα σε χιλιάδες οφειλέτες να ρυθμίσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους.

Δυστυχώς, η υγειονομική αλλά και η ενεργειακή κρίση ακολούθησαν, δημιούργησαν νέα χρέη καθώς οι επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν. Η επαναφορά της αρχικής ρύθμισης ήρθε να βοηθήσει τους μικροεπιχειρηματίες οφειλέτες που αντιμετώπιζαν τεράστιες δυσκολίες.

Όμως, μια μεγάλη μερίδα οφειλετών, αδυνατούσαν ολοκληρωτικά να είναι συνεπείς στις νέες υποχρεώσεις ακόμη κι αν είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν.4611 το 2019 και γι’ αυτό το λόγο δεν έκαναν αίτηση υπαγωγής ελπίζοντας σε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Για όλους αυτούς τους οφειλέτες, φαίνεται πως είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες παραμένουν από την περασμένη δύσκολη περίοδο. Είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο να μπουν σε μια νέα ρύθμιση έως και 120 δόσεων ώστε να εξοφληθούν σταδιακά οι οφειλές τους προς την Εφορία και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς διακρίσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων.

Στη ρύθμιση αυτή μάλιστα θα πρέπει να υπαχθούν κάθε μορφής εκκρεμείς υποχρεώσεις προς τις παραπάνω αρχές και να περιλαμβάνει τόσο ιδιώτες φυσικά πρόσωπα, όσο και επιχειρήσεις. ‘Ετσι θα δοθεί η δυνατότητα για μια επανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και όλων των πολιτών.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.

Συν:(1)Η με αρ. πρωτ. 41/28-3-2023 επιστολή της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας

Eμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2023

Ο καταθέτων βουλευτής

Γκιόλας Ιωάννης

Το κείμενο τη επιστολής της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας:

Δημιουργούν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, με ρυθμούς ανάπτυξης που μπορούν να εγγυηθούν ένα αισιόδοξο τοπίο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι ώρα όλοι αυτοί οι σώφρονες και επιφυλακτικοί οφειλέτες, που τελικά εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν, να έχουν την ευκαιρία να διευθετήσουν τώρα τις σωρευμένες από το παρελθόν υποχρεώσεις τους και να δουν το μέλλον αισιόδοξα.

Γι’ αυτό ζητάμε να ανοίξετε την ομπρέλα βοήθειας και στήριξης της μικρής οικογενειακής επιχείρησης. Να συμπεριλάβετε στις πρωτοβουλίες σας και αυτούς που εσκεμμένα έμειναν απ’ έξω κρίνοντας τίμια ότι δε θα μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Ζητάμε να υπογράψετε ρύθμιση οφειλών σε μέχρι 120 δόσεις προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία για αυτούς που δεν είχαν μέχρι τώρα ενταχθεί σε καμία ρύθμιση, για όλων των ειδών τις οφειλές, χωρίς διακρίσεις και μειωπικές εξαιρέσεις, με διαγραφή των προσαυξήσεων. Στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να υπαχθούν κάθε μορφής εκκρεμείς υποχρεώσεις προς τις παραπάνω αρχές. Να αφορά τόσο ιδιώτες φυσικά πρόσωπα, όσο και επιχειρήσεις. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα για μια πραγματική επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και όλων των πολιτών. Η ρήση του Πρωθυπουργού ότι η ανάπτυξη και η βελτίωση της Εθνικής Οικονομίας, θα πρέπει να διαχυθεί σε όσο το δυνατό πιο ευρεία ομάδα των Ελλήνων, βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το αίτημα της ΠΟΕΕ για ένταξη όλων στη ρύθμιση οφειλών, χωρίς στεγανά και ανούσιους και τιμωρητικούς αποκλεισμούς.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα κατανοήσετε τόσο το δίκαιο, όσο και το συμφέρον για τους πολίτες και την Πολιτεία αίτημά μας και θα κάνετε άμεσα τις δέουσες ενέργειες για την ικανοποίησή του.

Related posts