MAXTV.gr

Αν και βρίσκεται μόλις μια ανάσα από την πολυσύχναστη Αρχαία Επίδαυρο, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, παραμένοντας άγνωστη στον περισσότερο κόσμο.

Η Αρχαία Επίδαυρος είναι μέρος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς διαθέτει λαμπερή, διεθνή ακτινοβολία, η οποία έχει αποδειχθεί πολύ ισχυρή μέσα στις δεκαετίες. Άλλωστε δεν μιλάμε απλά για έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, μα και για έναν τόπο που κατόρθωσε να γίνει προορισμός ακριβώς γιατί κράτησε ζωντανή την αρχαία του ταυτότητα, παραμένοντας ενεργό θέατρο, που φιλοξενεί πλήθος διακεκριμένων παραστάσεων.

Παράλληλα με όλα αυτά, βέβαια, η Αρχαία Επίδαυρος προσφέρει στους κατοίκους της Αθήνας και μια εύκολη, κοντινή εκδρομή στις ομορφιές της Αργολίδας. Έτσι, αρκετές από τις τριγύρω εμπειρίες αναδείχθηκαν από το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ των τελευταίων ετών –η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγνούντος, για παράδειγμα, ή τα ντολμαδάκια και ο μουσακάς στις θρυλικές «Μουριές»– χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει εξαντλήσει τα όσα μπορείτε να δείτε ή να κάνετε ερχόμενοι εδώ.

Μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες που σας περιμένουν στα πέριξ της Αρχαίας Επιδαύρου, μα παραμένει άγνωστη στους πολλούς, είναι και η ευκαιρία να κάνετε το μπάνιο σας πάνω από μια βυθισμένη πολιτεία· κολυμπώντας σε ήσυχα, γαλανά νερά, που θα σας επιτρέψουν να δείτε το εντυπωσιακό υποβρύχιο θέαμα ακόμα και με ένα απλό μακροβούτι.

Η Γκλιάτη και η βυθισμένη της πολιτεία

Αν και αρκετοί από όσους έχουν φτάσει ως τη συγκεκριμένη ακτή συνηθίζουν να την ονομάζουν «Βυθισμένη Πολιτεία Αρχαίας Επιδαύρου» (κι έτσι θα την αναζητήσετε ακόμα και στο Google Maps), το πραγματικό όνομα της παραλίας είναι Γκλιάτη ή αλλιώς Καλυμνιός –το πρώτο είναι πιο διαδεδομένο.

Ερχόμενοι εδώ θα βρείτε μια ακτή περίπου 500 μέτρων, με άμμο, ψιλό πετραδάκι και καθαρά, γαλανά νερά, τα οποία είναι συνήθως ήρεμα και βαθαίνουν ομαλά. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι η συχνή παρουσία αχινών: για να αποφύγετε τις συναντήσεις μαζί τους, λοιπόν, συστήνεται να χρησιμοποιήσετε παπουτσάκια θαλάσσης μπαίνοντας και βγαίνοντας. Επιπλέον, η Γκλιάτη είναι ανοργάνωτη παραλία, οπότε μην περιμένετε υποδομές. Θα πρέπει να φέρετε ομπρέλα, ψάθα, κρύο νερό και ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο.

Σίγουρα, πάντως, αξίζει να μεριμνήσετε να φέρετε μάσκα (κατά προτίμηση με αναπνευστήρα), ώστε να απολαύσετε το θέαμα της βυθισμένης πολιτείας σε όλο του το μεγαλείο, ενώ θα κολυμπάτε. Βουλιαγμένη βέβαια σε βάθος μόλις 2 μέτρων, είναι ορατή απλά και με ένα μακροβούτι (όπως είπαμε και πιο πριν). Ωστόσο είναι καλύτερο να την εξερευνήσετε με μάσκα, καθώς έτσι θα σας αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες που την κάνουν να μοιάζει ως μια Ατλαντίδα στα παράλια της Αργολίδας.

Αν και θα δείτε να γίνεται λόγος και για μυκηναϊκά κατάλοιπα ηλικίας πολλών χιλιάδων χρόνων, η κατεξοχήν βυθισμένη «πολιτεία» είναι μια εκτενής αγροτική έπαυλη της Ρωμαϊκής εποχής, η οποία στην ακμή της πρέπει να φιλοξενούσε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και κάμποσα αγαθά –το δείχνουν λ.χ. τα κάμποσα ευμεγέθη πιθάρια, που εξακολουθούν να είναι ορατά στις δικές μας ημέρες. Τα ερείπια εντοπίστηκαν κάτω από τα νερά χάρη σε μια πτήση με αερόστατο (1971) και κηρύχτηκαν αρχαιολογικός χώρος το 1998. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει πραγματοποιηθεί λεπτομερής, επίσημη ανασκαφή, αν και από το 2017 είμαστε πια στον δρόμο για κάτι τέτοιο, χάρη στη σύμπραξη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία θα κομίσει την εμπειρία από τη βυθισμένη πόλη Baiae στη Νάπολη.

Πώς θα έρθετε εδώ

Το σχετικώς ανεξερεύνητο της παραλίας Γκλιάτη οφείλεται εν μέρει στο ότι η πρόσβαση δεν θεωρείται και η ευκολότερη: δρόμοι υπάρχουν, όμως στην πράξη αποδεικνύονται αρκετά μπερδεμένοι σύμφωνα με αρκετούς που ήρθαν ως επισκέπτες στην περιοχή. Μια πολύτιμη συμβουλή, λοιπόν, είναι να ρωτήσετε τους ντόπιους φτάνοντας στην Αρχαία Επίδαυρο και να μην αρκεστείτε στις πινακίδες –αν βέβαια διαθέτετε GPS, όλα γίνονται πιο απλά.

Σε κάθε περίπτωση, βρίσκεστε στο βορειοανατολικό κομμάτι της Αργολίδας, το οποίο «βλέπει» στον Σαρωνικό Κόλπο. Ξεκινώντας επομένως από την αρχαία Επίδαυρο θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς νότια, προσπερνώντας το ακρωτήρι Κλέφτης και φτάνοντας στον όρμο του Αγίου Βλασσίου –μη μπερδευτείτε με την παραλία Σπηλιά, όπου επίσης υπάρχουν βυθισμένα κτήρια. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη, καθώς σας χωρίζουν περίπου 2 χιλιόμετρα από το Γιαλάσι, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη από τις παραλίες της παλιάς Επιδαύρου: είναι η κοντινότερη γνωστή τοποθεσία στη Γκλιάτη.

Φτάνοντας στη Γκλιάτη, πάντως, θα συνειδητοποιήσετε ότι από την περιοχή κάθε άλλο παρά λείπει η στοιχειώδης τουριστική ανάπτυξη, έστω κι αν η παραλία είναι ανοργάνωτη. Θα βρείτε λοιπόν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για όσους επιθυμούν να μείνουν λίγες μέρες εδώ, καθώς και την ταβέρνα «Αθηνά», σε ωραία τοποθεσία πάνω στην άμμο, με καλό φαγητό.

Related posts