MAXTV.gr

2001

Τα ξεχωριστά Θεοφάνια της Ερμιόνης με το έθιμο «γιάλα-γιάλα»

Η όμορφη χερσόνησος της Αργολίδας φέρνει έντονα σε νησί, ενώ διατηρεί κι ένα πολύ ιδιαίτερο τοπικό έθιμο των Φώτων.

Ευρισκόμενη σχετικά κοντά στο Ναύπλιο –έναν πολύ αγαπητό προορισμό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας– αλλά και ανάμεσα σε φημισμένα κοσμοπολίτικα θέρετρα σαν το Πόρτο Χέλι, τις Σπέτσες και την Ύδρα, δεν είναι η πρώτη που έρχεται κατά νου όταν μιλάει κανείς για την περιοχή. Πρόκειται όμως για έναν ιδιαίτερα γραφικό τόπο, εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα, ο οποίος διατηρεί τους δικούς του θαυμαστές μέσα στα χρόνια.

Ο λόγος για την Ερμιόνη, την παραθαλάσσια κωμόπολη της νοτιοανατολικής Αργολίδας, η οποία είναι χτισμένη πάνω στην ομώνυμη χερσόνησο. Πρόκειται για μια περιοχή προικισμένη με αρκετό φυσικό κάλλος, που κατοικείται σταθερά από την αρχαιότητα, με τον σημερινό πληθυσμό να ανέρχεται σε 2.505 άτομα (σύμφωνα με την απογραφή του 2011).

Παλιότερα ο πληθυσμός αυτός στηριζόταν στις αγροτικές καλλιέργειες και στην αλιεία για την επιβίωσή του. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Ερμιόνη μπήκε δυναμικά και στον σύγχρονο τουριστικό χάρτη, χάρη σε μια πολιτική στοχευμένης ανάπτυξης, η οποία έφερε κοντά της επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου. Ερχόμενοι εδώ, λοιπόν, οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν μια μικρή πόλη-λιμάνι με σημαντική ιστορία, που αφήνει τη ζωηρή εντύπωση ότι είναι χτισμένη σε νησί και όχι σε μια ακτή της Πελοποννήσου.

Related posts