MAXTV.gr

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στα εγκαίνια του φετινού 8ου Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο. Ο κ. Ανδριανός στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του φετινού Yacht Show στο Ναύπλιο, μιας έκθεσης που διοργανώνεται για 8η χρονιά εδώ, στο λιμάνι του Ναυπλίου από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Θαλάσσιου Τουρισμού και τον Δήμο Ναυπλιέων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Πρόκειται για έναν καταξιωμένο πλέον θεσμό όχι μόνο για την Αργολίδα, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα, αλλά για τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματικών σκαφών αναψυχής διεθνώς, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις τεράστιες δυνατότητες του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα δίνει πλέον με αξιώσεις το «παρών» στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά του θαλάσσιου τουρισμού, διεκδικώντας και κατακτώντας χρόνο με τον χρόνο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δικαιούται και αρμόζει στις πανέμορφες θάλασσες και τις ακτές μας, αλλά και στην μακραίωνη και ένδοξη ναυτική ιστορία του ελληνισμού.

Έτσι, μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα μας καταγράφει μια ισχυρή αναπτυξιακή τάση, με την γαλάζια οικονομία να αντιστοιχεί σε 570.000 θέσεις εργασίας, ή στο 15% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.

Βεβαίως, σ’ αυτή την σημαντικότατη αναπτυξιακή ώθηση συνέβαλαν καθοριστικά οι πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζουν με τρόπο σύγχρονο και ολιστικό τον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ, μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που απέτρεπαν για μεγάλο διάστημα την αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της πατρίδας μας.

Αναφέρω ενδεικτικά τη νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό του καμποτάζ, για την απλοποίηση του προγραμματισμού, της χωροθέτησης, της αδειοδότησης και της παραχώρησης των τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων, αλλά και την κύρωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου μετά από 65 χρόνια με τον νόμο 5200/2023.

Και βεβαίως, εδώ στο Ναύπλιο, λίγες μόλις μέρες πριν, στις αρχές του Απριλίου, είδαμε τις πολυετείς μας προσπάθειες να δικαιώνονται με την υπογραφή της σύμβασης για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη μαρίνα Ναυπλίου με 197 θέσεις ελλιμενισμού ένα έργο πνοής για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πελοποννήσου, για την τοπική κοινωνία και οικονομία, που θα δημιουργήσει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Για να δώσω μία αίσθηση μόνο της πορείας της διεκδίκησης γι’ αυτό το έργο, θυμίζω ότι κάναμε το πρώτο βήμα το 2008, με τη μεγάλη ώθηση να γίνεται επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω, με το προσωπικό ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο τότε Πρωθυπουργός, ενώ τον Νοέμβριο του 2021, με τον φίλο Υπουργό Βασίλη Κικίλια και τη Γενική Γραμματέα Βίκυ Λοΐζου εδώ στο Ναύπλιο, υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του τουριστικού λιμένα – μαρίνας Ναυπλίου από το Υπουργείο Τουρισμού στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που ξεκλείδωσε και την υπογραφή της σύμβασης για το ΣΔΙΤ.

Η μαρίνα του Ναυπλίου είναι λοιπόν ένα παράδειγμα των εμποδίων που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τέτοια μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αλλά και της ώθησης που μπορεί να δοθεί όταν ταυτόχρονα με την συντονισμένη διεκδίκηση από την τοπική κοινωνία βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται χωρίς παρωπίδες τα πολύ μεγάλα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν αυτές οι παρεμβάσεις τόσο για την τοπική, όσο και για την εθνική οικονομία.

Επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά λοιπόν, και με αυτή την ευκαιρία, να ευχαριστήσω προσωπικά για τη συμβολή τους σ’ αυτό το μεγάλο έργο τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, τη Γενική Γραμματέα, και τον Γενικό Γραμματέα ΣΔΙΤ που εργάστηκαν σκληρά για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Ανάπτυξης, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τους Αντιπεριφερειάρχες, τον νυν Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και τους προϋπηρετήσαντες.

Τόσο με τα έργα στο λιμάνι και την μαρίνα, όσο και με τον καταξιωμένο θεσμό αυτής της έκθεσης, οι Αργολιδείς μπορούμε να είμαστε περήφανοι ότι ο τόπος μας πρωταγωνιστεί σε μια δυναμική πορεία που γρήγορα θα καταστήσει την πατρίδα μας παγκόσμια πρωταθλήτρια και γιώτινγκ και τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως πρώτοι είμαστε και στην εμπορική ναυτιλία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη φετινή έκθεση και καλή συνέχεια σ’ αυτή την υπέροχη προσπάθεια που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο όχι απλώς ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, αλλά πολύ περισσότερο ένα από τα συστατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη»

Related posts